- ליקינג
- איתור נזילות מים בבית
- איתור רטיבות
- רטיבות קפילארית
רטיבות קפילארית
יש לכם רטיבות בקיר שמתחילה לעלות? ייתכן שמדובר ברטיבות קפילארית. בעמוד תראו מה זה רטיבות קפילארית (עלייה קפילרית), מה גורם לה, איך תדעו אם מדובר בבעיית איטום או נזילה ואיך מטפלים בה. בנוסף תראו איך לבחור מאתר נזילות לעבודה שיקח לכם מחיר הוגן ולא יעשה לכם עוול.
מה זה רטיבות קפילארית?
רטיבות קפילארית (עליה קפילרית) נוצרת כשיש הצטברות של מים כלואים מתחת לריצוף ולא יכולים להתנקז. המים מחפשים דרך לצאת ובמקרה הזה מחלחלים לתוך נימים חלולים ומטפסים במעלה הקיר ואפילו התקרה. ברגע שמזהים רטיבות קפילארית חשוב לטפל בה במהירות מפני שהיא יכולה לעשות נזק לתשתית המבנה ואף נזק לבני אדם.
איך נוצרת רטיבות קפילארית?
כאמור רטיבות קפילארית נוצרת בגלל מים שכלואים מתחת לריצוף. איך המים הגיעו לשם? יכולות להיות 2 סיבות:
- פיצוץ בצנרת: במקרה והיה פיצוץ בצנרת באזור של הרצפה תהיה נזילה והמים יישארו שם עד שהם יפונו.
- בעיית איטום: סיבה נוספת לכך היא כשבונים את הבית ולא נוצרה שכבת איטום בין הבטון לבין האדמה.
איך יודעים מה המקור של רטיבות קפילארית?
לא תמיד אפשר להיות 100% בטוחים שזיהינו נכון מה המקור של רטיבות קפילארית אבל בהחלט יש רמזים:
- קומה: גובה הקומה שבה אתם גרים יכולה לעזור לכם לשלול את אם מדובר בבעיית איטום. זכרו, עלייה קפילארית באה מלמטה, לרוב מהאדמה. אם אתם גרים בקומת קרקע המידע לא מאוד עזר לכם להבין מה מקור הרטיבות בבית, אבל אם אתם גרים בקומה גבוהה הסבירות היא שמדובר בפיצוץ בצנרת. חשוב לומר שזה לא מדוייק ב100%, כי אם יש לשכן שמתחתיכם נזילה שהוא לא טיפל בה אז נוצרה רטיבות מתחת לריצוף שלכם שיכולה לעלות.
- צנרת: אינדיקציה נוספת למקור הבעיה של הרטיבות הקפילארית היא מצב הצנרת שלכם. הצנרת החדשות בארץ עשויות פלסטיק, אבל אם הצנרת שלכם עשוי מנחושת סימן שלא החלפתם אותה הרבה זמן וזה יכול להיות סימן לכך שיש סבירות גבוהה של פיצוץ בצנרת שלכם.
- שכנים: השכנים יכולים לעזור לכם גם להבין האם מקור הרטיבות היא בעיית איטום או פיצוץ בצנרת. מצאו את השכנים שגרים מתחתיכם ומעליכם שיש לכם איתם קיר משותף ובדקו אם יש להם גם רטיבות באותו הקיר. אם כן זה סממן שכנראה מדובר בפיצוץ צנרת ולא בהכרח בבעיית איטום.
איך מטפלים ברטיבות קפילארית?
טיפול ברטיבות קפילארית משתנה בהתאם למקור הבעיה:
- נזילה: אם הבעיה היא פיצוץ בצנרת אז "התמזל מזלכם" כי פיתרון הבעיה הוא הרבה יותר פשוט. במקרה הזה תצטרכו להזמין מאתר נזילות שיאתר את מקור הנזילה בבית. שימו לב שלרוב שאיתור ותיקון הנזילה הן עבודות שונות לחלוטין. ישנם מאתרי נזילות שגם יתקנו לאחר מכן את הנזילה, אבל לא כל אחד יעשה זאת וגם המחיר של העבודה נפרד.
- ייבוש רטיבות: לצערנו אם הרטיבות הקפילארית עשתה את עבודתה מתחת לריצוף תהיה לכם רטיבות שקשה לייבש אותה. ייבוש רטיבות תת רצפתית דורש מאתר נזילות מיוחד שמתמחה בנושא הזה ויבצע בדיקת לחות ואולי גם יצטרך לייבש את הרטיבות. אם נמצא אחוז לחות לא תקני הוא יביא מכונה מיוחדת שתגור איתכם בשבועות הקרובים ותייבש את הרטיבות ברצפה שלכם.
- איטום: אם מקור הבעיה הוא איטום לקוי אז תתכוננו לעבודה רצינית. זה אומר שהבעיה היא בתחתית המבנה ואז טיפול בבעיה דורש חפירה, לרוב עם מחפרון, ולפעמים יציקת בטון. במקרה הזה תצטרכו להזמין קבלן איטום והוא יוכל לתת לכם הצעת מחיר על העבודה. לרוב הטווח נע בין 400 - 1,400 ש"ח למטר של חפירה. על העבודה הזו תקבלו לרוב אחריות של 7 - 10 שנים, אבל תלוי כמה עמוקה הבעיה. אם הקבלן יטען שהבעיה ביסודות הבית לא תקבלו אחריות.
משך תקופת האחריות הממוצעת: | ||
10 שנות אחריות | 8.5 שנות אחריות | 7 שנות אחריות |
⚠️ קבלני האיטום אינם מחויבים לספק תקופת אחריות כלשהי, והיא ניתנת לשיקולם הבלעדי. |
בעיות שיכולת להיווצר כתוצאה מרטיבות קפילארית
רטיבות קפילארית יכולה לגרום לנזקים משמעותיים למבנה שלכם אבל גם נזקים לכם שמתגוררים שם:
- נזק למבנה: מרגע הופעתה של רטיבות קפילארית הנזק למבנה הוא בעייתי מאוד. המים עולים במעלה הקיר, מחלחלים ומושכים איתם את המינרלים והמלחים של הקיר. אם הם מגיעים עד לברזלים ולמלט של המבנה הם יכולים לגרום לחוסר יציבות של הקיר כולו. זה כמובן לא יתחיל משם אלא מנזקים יותר קלים כמו קילופי טיח, נזק למשקופים וכתמי מים, אבל חוסר טיפול בבעיה בהחלט יכול לגרום לכך.
- נזק לאנשים: עודף של רטיבות בבית גורם להתפתחות של טחב וטחב הוא פטרייה שיכולה לגרום לבעיות וקשיים בדרכי הנשימה, במיוחד אם יש לכם אנשים עם קשיים בדרכי הנשימה בבית כמו חולי אסתמה או אנשים מבוגרים עם קשיי נשימה.
דחיפות לטיפול ברטיבות קפילארית:
דחיפות גבוהה | דחיפות נמוכה |
כך תזהו רטיבות קפילארית בעצמכם
כמו שהבנתם רטיבות קפילארית היא לא משהו שאפשר להבליג עליו והוא דורש טיפול מיידי. אבל איך מזהים את הרטיבות הקפילארית? קשה לתת הנחיות מדוייקות מפני שמים לא מתפזרים ומתפשטים בצורה אחידה וגם הרטיבות בקיר יכולה להופיע בחלקו הפנימי ואז תראו סימנים של קילופי צבע וטייח, אבל היא יכולה גם להופיע בחלקו החיצוני ואז תראו סדקים בקירות החיצוניים או בעמודי התווך של הבניין. הנה כמה טיפים לזיהוי עצמי של רטיבות קפילארית:
- בדקו את הפנלים: רטיבות קפילארית מטפסת לגובה, לכן אם אתם רואים רטיבות בגובה הקיר זה הזמן לראות האם היא באמת מגיעה מלמטה. בשביל לבדוק אם היא מגיעה מלמטה מומלץ לבדוק סימני רטיבות מעל הפנלים. אם יש שם רטיבות זה סימן שכנראה מדובר ברטיבות קפילארית.
- טיפוס למעלה: לא כל רטיבות בבית היא קפילארית. אם יש לכם פיצוץ בצנרת בקיר אתם הרבה פעמים תראו את המים דווקא יורדים ולא עולה. בנוסף הירידה תהיה בצורה יותר "מסודרת", לרוב בצורה של משולש. אם הרטיבות נראית שעולה למעלה ובצורה לא מסודרת זה סממן שייתכן ומדובר ברטיבות קפילארית.
- חשבון מים גבוה: עוד סממן שיכול לעזור לכם לראות אם מדובר בנזילה או בעיית איטום הוא חשבון מים גבוה מהרגיל. זה אחד הסימנים הבולטים לכך שיש לכם נזילה בצנרת - ולכן לא בעיית איטום.
איך לבחור מאתר נזילות לאיתור רטיבות קפילארית?
אם הבנתם שהבעיה היא פיצוץ בצנרת השלב הבא שלכם הוא להזמין מאתר נזילות. לצערנו איתור נזילות הוא תחום שיש בו הרבה בעלי מקצוע לא ישרים או מאוד מקצועיים, ולכן חשוב לנו בליקינג לוודא שאתם עושים את הבחירה הטובה ביותר כשאתם בוחרים מאתר נזילות. הנה הטיפים שלנו בשבילכם:
- איתור ותיקון: זה נכון שיש הרבה מאתרי נזילות שיאתרו וגם יתקנו את הנזילה, אבל למעשה לא מומלץ לסכם על כך מראש לפני שהוא איתר את מקור הנזילה. אפילו אם הוא נראה לכם הגון ונחמד, וגם אם לדעתכם כן תרצו שאותו אחד גם יתקן את הנזילה, לא מומלץ להסכים על כך מראש. כך תמנעו ממאתרי נזילות "להמציא" בעיות שלאחר מכן יתקן.
- ציוד לאיתור: איתור נזילות דורש ציוד מתקדם. השיטה הנפוצה ביותר היא איתור נזילות במצלמה טרמית שהיא מכשיר יקר. לצערנו יש הרבה אינסטלטורים שקוראים לעצמם מאתרי נזילות כשהם בעצם יכולים לאתר רק נזילות פשוטות שלא דורשות ציוד יקר ומתקדם.
- חוות דעת מומחה: הרבה פעמים נרצה להשתמש בדו"ח איתור הנזילות בתור אמצעי משפטי אבל לא כל דו"ח בהכרח יתפוס. אם למאתר הנזילות אין אישור חוות דעת מומחה מהמכון הישראלי לחוות דעת מומחים יתכן שבית המשפט יחליט לא לקבל את הדו"ח שהוא הפיק בתור ראיה קבילה. רטיבות קפילארית יכולה לגרום נזק משמעותי לקיר ולכן חשוב לוודא שתהיה מכוסים למקרה שתצטרכו להגיע עם הנושא לבית משפט.
- ניסיון באיתור נזילות: בשביל לדעת בדיוק האם מקור הרטיבות הקפילארית הוא בעיית איטום או פיצוץ בצנרת ואז גם להבין איפה נמצא הפיצוץ בצנרת צריך הרבה מיומנות וניסיון. ודאו עם מאתר הנזילות כמה שנות ניסיון יש לו באיתור נזילות והאם יצא לו להיתקל ברטיבות קפילארית בעבר. אם אתם עדיין לא בטוחים אל תפחדו לשאול אותו איך הוא מבדיל בין בעיית איטום לפיצוץ בצנרת. הוא לא ידע להגיד לכם מה התשובה מבלי לראות את המצב כמובן, אבל תוכלו לראות את רמת המומחיות שלו בנושא.
- מה קורה אם לא מצא: דבר שחשוב לוודא עם מאתר הנזילות לפני שאתם מזמינים אותו הוא מה קורה אם הוא לא מצא את מקור הנזילה. במקרה הזה אין סיבה שתשלמו מחיר מלא על איתור נזילה אלא רק מחיר ביקור. אם הוא הגיע ועבד הרבה זמן אך עדיין לא מצא את מקור הנזילה, ייתכן שכן תצטרכו לשלם מחיר של שעתיים עבודה (אך עדיין לא מחיר מלא). סכמו את כל הפרטים על כך מראש.
- מה כולל מחיר האיתור: ודאו שהצעת המחיר שאתם מקבלים כוללת את שיטות העבודה שבה ישתמש מאתר הנזילות, במיוחד אם הוא דורש שימוש במצלמה תרמית. לצערנו הרבה מאתרי נזילות יתנו הצעת מחיר אבל לא יכתבו שהיא כוללת שימוש במצלמה תרמית ו"הופ" המחיר עולה פתאום. בנוסף ודאו שהמחיר כולל דו"ח מפורט שמסביר בדיוק על הליקויים ומקור הנזילה.
- מחיר העבודה: עוד דבר שללא ספק אי אפשר להתעלם ממנו כשבוחרים מאתר נזילות הוא המחיר. לא כל מאתר נזילות יקח לכם מחיר זהה (תראו מחיר ממוצע בפסקה הבאה) ולכן חשוב לקבל מספר הצעות מחיר עבור העבודה. פורטל ליקינג עוזר לכם לחסוך מחיר עם השוואת מחירים. התקשרו או השאירו פרטים בטופס המצורף וקבלו עד 3 הצעות מחיר ממאתרי נזילות בעיר שלכם. השוואת מחירים לאיתור נזילות מים יכולה לחסוך עד 37% במחיר הסופי.
כמה עולה איתור נזילה?
איתור נזילה בקיר עם מצלמה טרמית עולה בין 1,300 - 1,800 ש"ח. המחיר הוא עבור מקור נזילה אחד.
מחיר איתור נזילות במצלמה טרמית בממוצע: 1550 ₪
טווח מחיר גבוה 1800 ₪
טווח מחיר נמוך 1300 ₪
מניעת רטיבות קפילארית בעתיד
הנה הטיפים שלנו למניעת רטיבות קפילארית:
- בעת קנייה של הבית: כשאתם קונים את הבית חשוב לוודא שאתם עושים בדק בית מקיף עם מהנדס וגם מזמינים שמאי מקרקעין. כמובן שהם יעזרו לכם למצוא עוד בעיות לפי תחום ההתמחות שלהם, אבל הם גם יוכלו לעזור לכם להבין האם יש רטיבות קפילארית ומה המקור שלה.
- בעת בנייה של הבית: אם אתם באמצע תהליך בניית הבית חשוב לוודא אם הקבלן שהוא אוטם את יסודות המבנה בצורה יסודית. לא תוכלו לראות את הבעיה באותו הרגע, אלא רק לאחר כמה שנים ואז בדרך כלל תצטרכו להוכיח לקבלן שזה בתחום האחריות שלו. דבר שבהחלט מומלץ להימנע ממנו מראש.